Lidé z Kleofáše

Vlaďka Ryklíková

Vlaďka Ryklíková je pečovatelka se srdcem na dlani. Životní události k ní nebyly vždy zrovna milosrdné. Se smrtí se setkala nablízko několikrát. Přesto je to právě ona, kdo každé ráno dokáže kolegům vykouzlit úsměv na rtech. Co Vlaďka v hospici přesně dělá, jak relaxuje i co je pro ni v hospici nejtěžší, se dočtete v připraveném rozhovoru.

Jak ses stala součástí hospice?

Zlomový bod byla smrt mého milovaného dědy. Umřel v nemocnici, sám… Neměli jsme informace o možnosti domácího hospice, žádné zkušenosti a měli jsme strach. Dodnes s tím nejsem vnitřně srovnaná. Tehdy jsem se rozhodla, že chci pomáhat. Dala jsem výpověď po 19 letech ve státní správě a letos už budu v hospici pět let. Za podporu v té době jsem nesmírně vděčná bývalé paní ředitelce Petře Brychtové. Bez ní bych to nezvládla.

Co je náplní Tvé práce?

Pracuji jako pečovatelka v terénní odlehčovací službě a osobní asistenci. V domácím prostředí pomáháme klientům především s hygienou, drobným úklidem, chodíme s klienty ven, povídáme si…. Záleží, co je v dané rodině nasmlouváno.

Co Tě na práci nejvíc baví?

Těší mě, že můžu pomáhat. Ale nejvíc ze všeho mám ráda vyprávění životních příběhů našich klientů, jejich pokora a vděčnost vůči životu je neskutečná. Vpustí nás do svých domovů a do svého soukromí. To je nepopsatelné.

A co je naopak nejtěžší?

Loučení.

Přemýšlíš o své vlastní smrti?

O své ani ne, ale bojím se o svoje blízké. Už jsem prožila hodně těžkých ztrát mých milovaných, s tím souvisí to loučení…. Ale ještě by se mi nechtělo, jsem ráda na světě.

Nedostaví se v této práci po čase otupění nebo smutek?

Snažím se na všem vidět to lepší, takže co může být hezčího než být někomu potřebnému nablízku? Ale lhala bych, kdybych tvrdila, že ne. Pak se potřebuju zastavit, nabrat sílu a elán.

Co bys Kleofášovi popřála?

Ať k němu má veřejnost stále takovou důvěru. Ať jsme stále společně smýšlející tým, ve kterém se nám bude dobře pracovat. A v neposlední řadě dostatek finančních prostředků, bez kterých to prostě nejde.

Jak relaxuješ?

Relax je pro mě společně strávený čas s rodinou a kamarády, pobyt v přírodě - nejlépe u vody, rybaření s mým báječným chlapem, rocková hudba, sklenka vína, dobrá knížka a můj milovaný pes.