Lidé z Kleofáše

Bára Drachovská spojila svůj pracovní život s hospicem již v roce 2015. Nejenom o tom, co ji na práci baví, jsme si povídali nad šálkem dobré kávy.

Zjistila jsem, že se mi velmi dobře pracuje v týmu, kde má každý stejný cíl, a to je pomáhat lidem v těžké životní situaci. Díky fungujícímu týmu a hlavní myšlence jsem v hospici dodnes."

Jak jste se do hospice dostala a co je náplní Vaší práce?

Začala jsem jako dobrovolník díky tehdejší ředitelce a zakladatelce hospice Petře Brychtové. Postupně spolupráce přerostla do větších rozměrů. Zpočátku jsem spolupracovala na tvorbě komunikace na sociálních sítích, přípravě článků pro web i další média a organizaci trhů a benefičních akcí. Za ty roky jsem v hospici prožila mnohé a vyzkoušela si různorodost práce v neziskové organizaci. Nyní jsem na mateřské dovolené a pomáhám týmu s PR, marketingem a fundraisingem.

Co Vás na práci v hospici lákalo a našla jste to?

Myšlenka hospice a jeho hodnoty jsou mi blízké. Potřebuji práci, která má určitý přesah. Zpočátku byla snaha pomoci neziskovce rozšířit své jméno a možnosti působení, později jsem zjistila, že se mi velmi dobře pracuje v týmu, kde má každý stejný cíl, a to je pomáhat lidem v těžké životní situaci. Díky fungujícímu týmu a hlavní myšlence jsem v hospici dodnes.

Povídáme si u dobré kávy, což mi přijde až symbolické v souvislosti s Vaší jarní kampaní Pozvěte sv. Kleofáše na kafe. Vaše práce je poměrně kreativní. Co Vás na ní nejvíce baví?

Neustálá změna a možnost vytvářet nové a nové věci. Komunikace, PR, marketing i fundraising nikdy nesmí ustrnout v jednom bodě. Posouvat se stále dál a vymýšlet nové koncepty je mi blízké a za dobu mého působení v hospici je znát, že i celá organizace se nejen zvětšuje, ale také posouvá kupředu díky pečlivé práci všech v týmu.

Vystudovala jste žurnalistiku a máte zkušenosti v televizi i s vedením redakce regionálního zpravodaje. Jak se Vám hodí tyto zkušenosti v současné práci?

Nejdůležitější v naší práci je komunikace nejen v týmu, ale také s veřejností. To je to hlavní, naučit se komunikovat a předávat informace tak, aby byly srozumitelné pro všechny. Všechny mé dosavadní pracovní i životní zkušenosti mě komunikaci neustále učí, a to využívám i při práci v hospici.

Pracovat s tématem umírání je přeci jenom specifické. V čem?

Když jsem v hospici začínala, bylo téma umírání stále ještě docela velké tabu, za těch několik let se to velmi zlepšilo a nyní už se o tématu mluví a lidé mají mnohem lepší přístup k informacím. Zpočátku bylo velmi těžké lidi přesvědčit, že o tomto tématu by měli také přemýšlet a pustit ho do svých životů. Dnes už je situace lepší.

Vaší prací je také budovat dobré jméno organizace. Dělá se to dobře?

Díky dlouhodobé práci bývalé ředitelky hospice Petry Brychtové, která přirozeně dobré jméno hospice budovala už od začátku, jsme ve velmi dobré pozici. My nyní jen pokračujeme v této práci. Na budování dobré značky ale nestačí jen kvalitní PR nebo případně marketing, je to práce celého týmu. Každý z nás přispívá k dobrému jménu organizace svou kvalitně odvedenou prací.

Organizujete také celou řadu benefičních a osvětových akcí. Na co se můžeme letos těšit?

Naší hlavní akcí bývá říjnový Týden pro hospic. Ten připravujeme už nyní a těšit se můžete na tradiční Běh pro Kleofáše, představení třeboňského Divadelního spolku Kajetán, cvičení jógy nebo bazar bižuterie. Všechny akce pravidelně uvádíme na naší facebookové stránce nebo webu www.kleofas.cz. Nejbližší akcí bude promítání dokumentu Jednotka intenzivního života a také hospicový blešák, který se letos uskuteční 25. června.

Máte dvě malé holčičky, jak relaxujete?

Ideálně sportem nebo výletem někam mimo všední povinnosti. Miluji kávu, takže bez návštěvy dobré kavárny se to neobejde. Pokud také chcete náš hospic podpořit, pozvěte ho na symbolickou kávu na webu: www.darujme.cz/projekt/1206209